ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΚΑΤΑΚΟΛΟ
Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στο τομέα αυτό. Η έκθεση του μουσείου αρχαίας ελληνικής Τεχνολογίας στο Κατάκολο, ξαναζωντανεύει 300 περίπου έργα του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος(από ρομπότ μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων).
ΜΕΘΩΝΗ
Η Μεθώνη είναι μια γραφική κωμόπολη στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου και του νομού Μεσσηνίας. Σύμφωνα με τον Παυσανία το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Πήδασος και την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που είχε τάξει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Στη Μεθώνη η αρμονική συνύπαρξη του παλαιού στοιχείου με το σύγχρονο δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην περιοχή. Σημείο αναφοράς της Μεθώνης είναι το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο με τα ψηλά τείχη και το περίφημο οκταγωνικό Μπούρτζι χτισμένο στην άκρη της Χερσονήσου και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καστροπολιτείας. Το επιβλητικό Ενετικό κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου ήταν ονομαστό για την οχυρωματική του θέση στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας και για αυτό το λόγο, πολλοί λίγοι προσπάθησαν να το κατακτήσουν μέσα στους αιώνες.
ΠΥΛΟΣ
Η πανέμορφη και γραφική Πύλος με το στενόμακρο νησί Σφακτηρία που απλώνεται μπροστά της και λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης, θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή αγκυροβόλια στη Μεσόγειο. Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το βασίλειο του Νέστορα το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από το μυθικό Πύλο και αρχικά ονομαζόταν Κορυφάσιο. Στην αρχαιότητα ήταν σχεδόν συνεχώς κάτω από την κυριαρχία της Σπάρτης αλλά στα βυζαντινά χρόνια καταλήφθηκε από τους Αβάρους και αργότερα από τους Οθωμανούς οι οποίοι και οικοδόμησαν τη σημερινή Πύλο γύρω από το κάστρο-Νεόκαστρο-που έχτισαν οι ίδιοι για να ελέγχουν την είσοδο από τη θάλασσα, στον όρμο του Ναυαρίνου. Οι κάτοικοι της εξεγέρθηκαν το 1821 αλλά αμέσως άρχισε η πολιορκία και το 1825 κατελήφθη από τον Ιμπραήμ. Εδώ έλαβε χώρα και η ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου του 1827 η οποία κατέληξε σε πανωλεθρία για τον στόλο του Σουλτάνου αλλά έφερε την ελευθερία της Ελλάδας.